HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE MENTALT SUND?

 

 

At være mentalt sund betyder, at man for det meste har det godt med sig selv og sit liv, og at man fungerer godt i sin hverdag i samspil med andre. Man nyder de enkle ting i livet, føler sig optimistisk med hensyn til fremtiden og er interesseret i, hvad der sker rundt omkring én.

 

At være mentalt sund betyder også, at man er i stand til at håndtere de almindelige problemer og begivenheder, der opstår i løbet af livet – med hjælp fra venner og familie, når det er nødvendigt. Gode venner gør de gode tider bedre og de dårlige tider til at holde ud. Det vi gør, for at holde os fysisk sunde, som fx at være fysisk aktive, spise sundt og kun drikke alkohol i moderate mængder, er ligeledes godt for vores mentale sundhed.

 

Mental sundhed handler også om at kunne finde ro og give sig selv lov til at sige fra til aktiviteter, når det giver en følelse af at blive for meget. Det er meget individuelt, hvor meget vi hver især kan overskue ad gangen. Det er en god idé at prioritere og vægte de aktiviteter, som du føler, giver dig en positiv energi. Det er vigtigt at være åben omkring, hvordan vi har det. At kunne tale om følelser, glæder og frustrationer er en enorm hjælp i vores hverdag.

 

 

ABC for mental sundhed ønsker at fremme mulighederne for, at alle kan holde sig mentalt sunde ved at være aktive, pleje venskaber og relationer til andre mennesker samt engagere sig i aktiviteter, som føles meningsfulde.

 

Ligesom vi kan og bør gøre noget for at holde os fysisk sunde, kan og bør vi også gøre noget for at holde os mentalt sunde. Det er opsummeret i de tre budskaber:

 

Gør noget aktivt

Hold dig aktiv på så mange måder, som du kan – fysisk, socialt, mentalt og spirituelt.

  • Kort sagt … ”Gør noget”

 

Gør noget sammen

Plej relationerne til venner og familie, involvér dig i grupper, som du allerede er medlem af, meld dig ind i en ny klub eller deltag i lokale arrangementer.

  • Det vil sige … ”Gør noget sammen med nogen”

 

Gør noget meningsfuldt

Engagér dig i en hobby eller en god sag, sæt dig selv et mål, bliv frivillig eller lær noget nyt.

  • Med andre ord … ”Gør noget, der giver mening for dig”