Kan en café forbedre sårbare borgeres mentale sundhed?


Det er basalt og livsvigtigt, at vores krop fungerer, men det er mindst lige så vigtigt, at vi trives og har det godt mentalt - uanset hvem vi er. I efteråret 2018 åbnede Café Valentin i Munkebo; en café som arbejder på at styrke sårbare borgeres mentale sundhed gennem deltagelse i fællesskaber.

Vi ved fra forskning, at fællesskaber er afgørende for vores mentale sundhed, og at vi kan styrke vores mentale sundhed gennem tre simple leveråd: Gør noget sammen, gør noget aktivt og gør noget meningsfuldt. Og netop det bliver der arbejdet med på Café Valentin i Munkebo. Caféen er etableret med støtte fra medarbejdere i handicap og psykiatri og er en del af et sundhedsprojekt i Kerteminde Kommune, der arbejder på at forebygge ensomhed og fremme fællesskabet. Caféen skal støtte borgerne i at få skabt et netværk og derved øge borgernes livskvalitet.

 

”Vi har fra start været mange mennesker i caféen”, fortæller Tina Nielsen, der er projektkoordinator i caféen, som er åben hver tirsdag fra klokken 15 til 21. I caféen er der højt til loftet, rummelighed og plads til alle typer af mennesker i alle aldre. ”Caféen er et frirum, hvor man kommer som Lis eller Per - ikke som en diagnose, ikke som en, der har problemer, men blot som man er”, fortæller Tina Nielsen. Den positivitet og anerkendelse borgerne giver til hinanden betyder, at borgerne oplever at få omsorg og succes, og de oplever at være en del af et fællesskab. Det er afgørende for vores mentale sundhed at have følelsen af, at man hører til. Jo flere gode sociale relationer en person har, jo bedre vil han eller hun være i stand til at klare de udfordringer, som livet rummer. Bl.a. fordi det kan være lettere at få praktisk og følelsesmæssig støtte, og det bidrager positivt til vores livskvalitet.

 

Drives af borgene selv

En del af det, der adskiller Café Valentin fra andre tilbud, er måden caféen drives på. Det bliver nemlig gjort af borgerne selv. De bestemmer aktiviteterne i caféen og står selv for udførelsen; fx at skulle lave mad til 30 mennesker. ”Det kræver først og fremmest evnen til at slippe kontrol, grine af alt det, der heldigvis går galt, og kunsten at gøre sig usynlig i rummet”, fortæller Tina Nielsen.
 

Men inddragelsen er godt givet ud – den betyder, at borgerne opdager nye kompetencer og ressourcer i sig selv, og det kan være en vigtig byggesten for borgernes mental sundhed. Ifølge forskning har det at bidrage til fællesskabet en positiv effekt i forhold til både at gøre os selv og andre glade; det øger følelsen af mening og formål med livet. Og når vi lærer noget nyt, eller løser en udfordring, styrker det vores tro på egne evner, og ultimativt gør det os mere selvsikre. Det kan Tina Nielsen nikke genkendende til: ”Borgerne oplever at blive set og være betydningsfulde i caféen – og de har selv udarbejdet de roller og funktioner de har - fx en værtinde, kaffebrygger eller pengekasse-bestyrer”.

 

Foto: Fra fastelavn på Café Valentin

 

Café Valentin og livskvalitet

Café Valentin måler igennem smileyer på, om caféen øger borgernes livskvalitet. Igennem grønne, gule og røde smileyer bliver deres humør målt før og efter, de har været i caféen. De ansatte kan allerede se en indikation af, at fællesskabet i caféen er med til at forbedre borgeres dag betydeligt. Caféen har åbent året ud, og herefter er det planen, at borgerne og de frivillige i caféen selv skal drive aktiviteterne videre. ”Det er et stort privilegie at få lov at stå ved siden af så livskraftige og ressourcefulde borgerne og være en del af denne rejse”, fortæller Tina Nielsen.